Куварство је занимање чији је циљ спремање јела и посластица прерађивањем намирница. Вештина кувања врло је стара, а квалитетном кувару свет је отворен.
Кувари уче да планирају и обликују јеловнике за различите прилике. Знају да требују намирнице,
припремају поврће, фондове, салате, супе и чорбе, хладна и топла предјела, готова јела и јела по поруџбини, печења, јела са роштиља, јела од речних и морских риба, јела од дивљачи.
Осим припремања јела, велика пажња посвећује се и декорацији. Храна треба да буде привлачна за сва чула, тако да ово занимање од ученика тражи смисао за лепо и креативност. Пословни ручкови, свечани пријеми, коктел -забаве, чајанке не могу се замислити без укусно и вешто припремљене хране, а вештина се стиче кроз праксу, упорним радом и сталним усавршавањем.
ТЕОРИЈСКА НАСТАВА
Осим предмета који се уче и у осталим школама, као што су српски језик, математика, енглески језик, историја, географија, физичко васпитање итд., ученици изучавају и бројне стручне предмете:
• Основе туризма и угоститељства
• Познавање робе
• Хигијена
• Економика и организација предузећа
• Туристичка географија
• Уметничко обликовање
• Психологија
• Француски или Немачки језик (као II страни језик)
• Куварство са практичном наставом
• Услуживање са практичном наставом
ПРАКТИЧНА НАСТАВА
За ученике II и III разреда, практична настава организована је у два дана- један дан у школском кабинету и један дан у угоститељским објектима.
Осим овога, ученици II и III разреда имају и пет недеља наставе у блоку, која се такође реализује у школи и ресторанима, док ученици I разреда на крају наставне године имају две недеље наставе у блоку у школском кабинету.
ТАКМИЧЕЊА
Сваке године ученици кувари и конобари учествују на Републичком такмичењу угоститељско-туристичких школа Србије.
Такмичење се састоји из теоријског и практичног дела, конкуренција је велика, а наши ученици показују све боље резултате.