kuvar iko

Куварство је занимање чији је циљ спремање јела и посластица прерађивањем намирница.  Вештина кувања врло је стара, а квалитетном  кувару свет је отворен.  

Кувари уче да планирају и обликују јеловнике за различите прилике. Знају да требују намирнице,
припремају поврће, фондове, салате, супе и чорбе, хладна и топла предјела, готова јела и јела по поруџбини, печења, јела са роштиља, јела од речних и морских риба, јела од дивљачи.

Осим припремања јела, велика пажња посвећује се и декорацији. Храна треба да буде привлачна за сва чула, тако да ово занимање од ученика тражи смисао за лепо и креативност. Пословни ручкови, свечани пријеми, коктел -забаве, чајанке не могу се замислити без укусно и вешто припремљене хране, а вештина се стиче кроз праксу, упорним радом и сталним усавршавањем.

ТЕОРИЈСКА НАСТАВА

Осим предмета који се уче и у осталим школама, као што су српски језик, математика, енглески језик, историја, географија, физичко васпитање итд., ученици изучавају и бројне стручне предмете:

•   Основе туризма и угоститељства
•   Познавање робе
•   Хигијена
•   Економика и организација предузећа
•   Туристичка географија
•   Уметничко обликовање
•   Психологија
•   Француски или Немачки језик (као II страни језик)
•   Куварство са практичном наставом
•   Услуживање са практичном наставом

ПРАКТИЧНА НАСТАВА

За ученике II и III разреда, практична настава организована је у два дана- један дан у школском кабинету и један дан у угоститељским објектима.

Осим овога, ученици II и III разреда имају и пет недеља наставе у блоку, која се такође реализује у школи и ресторанима, док ученици I разреда на крају наставне године имају две недеље наставе у блоку у школском кабинету.

ТАКМИЧЕЊА

Сваке године ученици кувари и конобари учествују на Републичком такмичењу угоститељско-туристичких школа Србије.
Такмичење се састоји из теоријског и практичног дела, конкуренција је велика, а наши ученици показују све боље резултате.

 


Образовни профили

Образовни профили