Извор: РТС


 

Средња стручна школа "Васа Пелагић" из Ковина има 297 ученика који уз теоријске часове у добро опремљеним кабинетима имају и квалитетну практичну наставу на свом имању. На разним такмичењима до сад су освојили бројне награде из области угоститељства и хортикултуре.

Ученици ове школе у својим пластеницима и стакленицима узгајају блитву, паприку, шпарглу, кромпир и разне врсте цвећа, а на два ара и неке житарице. Производе користе за сопствене потребе, али имају и познате купце који знају да овде могу пронаћи органске производе.

"Свиђа ми се што све што научимо можемо да применимо и код куће. Овде учимо како да обавимо сетву семена , сађење цвећа, а расаде носимо и кући и украшавамо и наша дворишта", каже  Милица Лаковић, ученица 4. разреда хортикултуре.

Конобар Бојан Лаковић је на недавном државном првенству угоститеља освојио треће место, што је резултат доброг практичног рада у школи.

"Успевам да ускладим обавезе у школи и да радим у једном кафићу у Ковину и то ми много значи и волим свој посао", каже конобар Бојан Лаковић, ученик 3. разреда.

Да би имали што пријатнији амбијент ђаци сами осликавају зидове школе, а направили су у дворишту и летњу учионицу.

"Наши ученици вешто прихватају све облике наставе. Жељни су знања и нових вештина. Припремамо их да после школовања могу одмах и да раде, али и да ако желе без проблема упишу жељени факултет", каже Игор Тришић, директор средње стручне школе "Васа Пелагић" Ковин.

Локална самоуправа у Ковину ангажује ученике школе "Васа Пелагић" кад год имају неку већу свечаност, а поверили су им и украшавање простора око зграде општине.

"Не зна се ко је срећнији, да ли ми који смо им понудили или они који су прихватили да брину о уређењу једног дела нашег места. Сви смо веома задовољни њиховом креативношћу и наставићемо да им поверавамо и нове послове", Сања Петровић, председница општине Ковин.

Младен Шарчевић, министар образовања напомиње да је школа у Ковину леп пример једног вида дуалног образовања.

"Развијамо такве моделе који ће једног дана сигнализирати неким привредницима да у Ковину постоје одлични услови за угоститељство,јер имају квалитетне месаре,куваре и конобаре и овде се лепо прилагођавају на нове услове образовања и рада", каже министар Шарчевић.

Захваљујући добром раду матуранти ће за награду од школе ове године добити бесплатну прославу матурске вечери.

Извор: РТС