Интернет данас у великој мери олакшава свакодневни живот, информације су нам доступније него икада, могућност комуникације такође. Али, у неким случајевима употреба интернета може прерасти у зависност. Један од критеријума зависности јесте провођење 4 до 6 сати (или више) слободног времена на интернету. Шта је, заправо, зависност од интернета? Ако је употреба интернета постала главна животна активност због које особа занемарује остале активности, што временом доводи до негативних последица у различитим областима живота, може се рећи да се ради о зависности.

Зашто је интернет привлачан адолесцентима?

Адолесценција је период потраге за идентитетом, за сопственим погледом на свет, период преиспитивања друштвених норми, неприхватања ауторитета. У овом периоду чести су унутрашњи сукоби, емоционалне кризе, промене расположења, узнемиреност, страхови, депресивно расположење. Против ових снажних емоција млади се често боре повлачењем у себе и избегавањем друштвених контаката. Интернет делује као место на коме могу бити оно што јесу – слободни од норми које им се намећу, место где могу пронаћи себи сличне и где су прихваћени. Коришћење интернета смањује стрес, поправља расположење. Али, избегавање реалности, колико год доносило олакшање, није начин решавања проблема и потенцијално је опасно из бројних разлога. Један од њих је развијање зависности од интернета.

Како се испољава зависност од интернета?

Особа зависна од интернета стално размишља о активностима на интернету. И када није на мрежи, размишља о томе и планира шта ће радити. Како време пролази све више сати проводи на интернету. Осећај за време се губи – иако особа планира колико ће времена користити интернет, то увек буде дуже од планираног јер време „пролети“.

Потребно је много напора да смањи или прекине коришћење интернета. Често се у томе не успева. Када особа зависна од интернета покуша да смањи употребу интернета, јављају се осећања немира, раздражљивости, депресије.

Због прекомерне употребе интернета долази до проблема у односима са блиским људима, у школи, на послу.

Особа покушава да обмане чланове породице и друге значајне особе о томе колико заправо проводи времена на интернету, покушавајући тако да сакрије или умањи проблем зависности.

Интернет се доживљава као начин да се побегне од проблема попут туге, кривице, анксиозности.

Зашто неки људи постају зависни од интернета?

Постоје људи који су стидљиви, плаше се непосредних социјалних контаката. За њих интернет може бити место где се осећају безбедно, где могу да се опусте, да успоставе комуникацију и прекину је када то желе.

Људи могу бити усамљени и користити интернет како би некога упознали, пронашли партнера.

Неки људи жуде за информацијама, а интернет је непресушни извор најразличитијих информација.

Многи људи користе интернет како би прикрили психичке проблеме као што су анксиозност или депресија. Проводећи време на интернету избегавају суочавање са проблемом и привидно га умањују.

Постоје и они који неку другу зависност замењују зависношћу од интернета.

Које су последице зависности од интернета?

Прекомерно коришћење интернета чини да особа запоставља контакте са другим људима, занемарује обавезе, губи амбиције и циљеве. Неки људи запостављају личну хигијену и бригу о здрављу. Временом се могу јавити физички проблеми попут болова у телу, упале тетива на рукама, несанице, главобоље, проблеми са видом, смањење или повећање телесне тежине. Од психичких проблема могу се јавити промене расположења, анксиозност, депресија, агресија, социјална изолација.

ЗА РОДИТЕЉЕ – НЕКОЛИКО ЗНАКОВА ПОМОЋУ КОЈИХ МОЖЕТЕ ПРЕПОЗНАТИ ДА ЈЕ ДЕТЕ ПОСТАЛО ЗАВИСНО ОД ИНТЕРНЕТА

Дете тешко устаје ујутру, поспано је, ритам спавања је поремећен, често је уморно.

Мање времена посвећује учењу, не може да се концентрише и одржи пажњу,  што као последицу има лошији успех у школи.

Смањује или потпуно избегава дружење са вршњацима и члановима породице.

Губи интересовање за активности  којима се раније бавило, једино што га занима је интернет.

Постаје непослушно, бунтовно. Одбија да прихвати да има проблем са прекомерном употребом интернета.

 

Како помоћи?

Интернет зависност се може излечити, али је потребна помоћ стручњака. Лечење подразумева различите активности кроз које особа учи како да поново успостави контролу над својим животом, како да препозна ризичне ситуације, одупре се и савлада жудњу за коришћењем интернета. Процес лечења траје а дужина лечења зависи од јачине зависности, узрока који су довели до зависности, психолошких одлика особе.

Драгана Љубојевић

Архива чланака