Имам обичај да сваког дана прелистам и прочитам пристиглу пошту од тог дана. Изузетак није био ни четвртак 24. август 2023. године. Међу бројним мејловима један ми је посебно привукао пажњу. Носио је назив „Позив за подршку Националном дану давања 2023 и Години доброте“.

Читајући допис сазнајем да Српски филантропски форум покреће велику друштвено одговорну кампању под називом „Година доброте“ у сусрет Националном дану давања. Позив је упућен свим основним и средњим школама са циљем проналажења најуспешнијих примера који промовишу хуманост, емпатију, солидарност и доброту. Било је могуће пријавити предлоге добрих и хуманих дела појединих ученика/ученица, групе ђака, одељења, наставника, појединих секција па и школе у целини.

Национални дан давања је установљен на иницијативу Српског филантропског форума, и први пут обележен 9. октобра 2018. године, на дан рођења Михајла Пупина, великог српског иноватора и филантропа.

Након извесног размишљања и уз консултацију са директорком школе, одлучила сам се да пријавим Ученички парламент наше школе, знајући за бројне хуманитерне акције које су организовали. Било је потребно доставити информације о спроведеним активностима, односно да се укратко опише иницијатива која се номинује, у ком временском периоду се иницијатива реализовала, колико је средстава прикупљено конкретном иницијативом и да ли се иницијатива наставила и надоградила у наредном периоду. Наравно за све ове информације било је потребно пружити адекватан доказ тј. да се подкрепе линковима медијских објава. Одмах се бацих на посао зато што је било потребно прелистати новости са школског сајта бар за пет година уназад. 31. августа 2023. године, на мејл Српског филантропског формуа проследила сам следеће писмо, односно пријавни формулар.

NDD1

NDD1

NDD1

NDD1

Ове године 9. октобра обележен је 6. Национални дан давања. Овогодишњи Национални дан давања реализује се у оквиру пројекта Inspire to Action, који финансира Америчка агенција за међународни развој (УСАИД), а спроводи Траг фондација и друге партнерске организације, међу којима су ЦРТА, Kровна организација младих Србије, Феминистички културни центар БеФем, Фондација Славко Ћурувија и Српски филантропски форум. Детаљније информације можете прочитати на следећем линку: https://www.srpskifilantropskiforum.org/vesti/slavimo-dobrotu-u-nasim-skolama/ .

Ученички парламент наше школе није добио награду, али на адресу школе је крајем децембра месеца стигло СВЕДОЧАНСТВО О ДОБРОТИ које је нашој школи доделио Српски филантопски форум за допринос у подстицању добрих дела у Години Доброте.

Svedocanstvonnd

Zajednicka fotografijannd

Више информација о добитиницима награда можете прочитати на следећим линковима:

https://www.srpskifilantropskiforum.org/vesti/pocela-godina-dobrote-u-skolama-sirom-srbije/

https://www.srpskifilantropskiforum.org/vesti/devojcica-nina-ninkovic-iz-novog-sada-dobitnica-svedocanstva-o-dobroti/

https://www.srpskifilantropskiforum.org/vesti/svedocanstvo-o-dobroti-priznanje-za-pesnicku-stafetu-zrenjaninske-biblioteke/

https://www.srpskifilantropskiforum.org/vesti/tamara-grujic-tamara-u-akciji-dobitnica-je-priznanja-svedocanstvo-o-dobroti/

https://www.srpskifilantropskiforum.org/vesti/muzika-nade-dobitnik-znacajne-nagrade-svedocanstvo-o-dobroti/

Честитамо свим добитницима! И да завршимо текст речима нашег нобеловца Андрића „Доброта много зна и може, а говори само осмехом.“

Текст и фотографије:

Хајду Тања

Архива чланака