Ова прича почиње у четвртак 23.11.2023. године, када су ученице четвртог разреда усмерења туристичко-хотелијерски техничар на часу предузетништва, а уз помоћ и подршку предметне наставнице, израдиле интерактивни плакат поводом обележавања Међународног дана предузетница.

Међународни дан предузетница обележава са сваке године 19. новембра широм света, а сврха овог празника је подизање свести о женском предузетништву и одавање почасти свим женама које су створиле пословно царство ни из чега.

Интерактивни плакат наших ученица, поред статистичких података везаних за женско предузетништво у Србији, приказује одабраних пет успешних предузетница у свету и код нас. Поред слике сваке предузетнице налази се информација по чему је она позната и одабрани цитат. Посматрачи могу да се, скенирањем QR кодова, упознају са сајтовима и организацијама који/е пружају помоћ и подршку предузетницама у Србији.

Наше драга колегиница и наставница Барбуловић Тијана, проследила је Ивани Чукановић – власници Златних чајева, фотографију нашег плаката и на тај начин изазвала дивну реакцију успешне предузетнице. Ивана је на свом facebook профилу објавила ову фотографију и написала следеће:

„Данас сам добила најлепши поклон и најдражу похвалу за рад и залагање. Деца средње стручне школе „Васа Пелагић“ из Ковина, су на паноу поводом Међународног дана предузетница у избор великих и успешних жена уврстили и мене. Хвала пуно драга децо, надам се да ће свако од вас бити вредан и успешан у свему што одабере као свој позив. Нарочито се радујем оснаживању и охрабрењу девојчица. Не постављајте себи ограничења и одважите се у планирању своје будућности!“

У понедељак 11.12.2023. године на школску адресу пристигла је кутија пуна Златних чајева. Чајеви су подељени ученицама, а исте је пратила следећа порука упућена нашим средњошколцима:

„ Драги средњошколци,
Велика ми је част да сте као пример успешне предузентице у Србији изабрали мене и моју производњу Златних чајева. У свету данас доминирају идеје о брзој и лакој заради. Медији се често утркују да вам показују примере лошег понашања и неваспитање као пут до славе и новца. Ви сте препознали и одабрали да се угледате на предузетнице које су својим знањем, трудом и залагањем створиле добре и трајне производе, обезбедивши тиме егзистенцију за своје породице и породице својих колега. Надам се да ће многи од вас наћи срећу у предузетништву. Радује ме када видим колико сте већ проницљиви и не пристајете на лажне идоле. Тиме сте већ на добром путу да будете добри и успешни људи.
Пуно поздрава од Иване Чукановић и Златних чајева.“

Захваљујемо се колегиници и наставници Тијани што је дељењем ове фотографије допринела отварању новог поглавља за све нас. Такође, захваљујемо се предузетници  Ивани Чукановић на чајевима и лепим речима пуних подршке и радујемо се будућој сарадњи.

Текст и фотографије:

Хајду Тања

Архива чланака