RYCOgnized Vision конференција у Сарајеву одржана је у периоду од 22. до 24. новембра 2023. године. Истој је присуствовала Биљана Гајић, професорка енглеског језика из наше школе, која је уједно била и један од два координатора који су били ангажовани на пројекту Супершколе.

Конференција у Сарајеву је окупила више од 250 учесника, укључујући представнике јавних институција земаља уговорница RYCO-а, међународних и регионалних организација, Делегације ЕУ, Амбасаде Републике Немачке у БиХ, наставнике, просветне раднике и средњошколце. Догађај је уједно био и приказ посвећености RYCO-а подстицању регионалне сарадње, оснаживању младих и унапређењу напора за изградњу мира на Западном Балкану.

Догађај који је одржан од 22. до 24. новембра био је прилика да различите стране размене мишљења и понуде различите перспективе у вези са побољшањем услова и промоцијом улоге младих у друштву. Кроз различите панел дискусије, учесници су имали прилику да науче како политике и интереси младих могу пронаћи свој простор у различитим процесима одлучивања, јавном управљању, безбедности, родној равноправности, као и транспорту, трговини и економији.

Саставни део конференције била је пројекција кратког документарног филма који приказује стварни утицај образовања као катализатора мира, посебно кроз боравке код локалних домаћина у оквиру пројекта Супершколе, обухватајући проживљена искуства. Програм Супершколе, шема мобилности између школа, који је до сада обухватио два отворена позива, подржао је 160 школа, подстичући 80 партнерстава и укључујући 320 наставника у програм. Преко 2000 младих појединаца је активно ангажовано, доприносећи далекосежном утицају програма.

Конференција је завршена сесијама умрежавања и заједничком вечером у част просветних радника, подстичући даљу сарадњу међу регионалним актерима.

 


О RYCOgnized

Овај пројекат, који финансира немачко Министарство спољних послова, има за циљ да оснажи младе, институције и организације цивилног друштва и такође позиционира RYCO као централно чвориште за сарадњу, размену знања и практичан ангажман у области сарадње међу младима, области мира као и регионалне сарадње.

Архива чланака