Ученици наше школе су 9.11.2023. присуствовали презентацији на тему одрживог развоја „Школе и школовање у ковинском крају у међуратном периоду“ у организацији Туристичке организације Ковин. Гост, односно презентер је био Никола Конески, истраживач приправник у Институту за новију историју Србије.  На веома занимљив начин млади научник нам је представио историју школа и школства у нашем крају у међуратном периоду. На интересантан начин је представљена историја  за свако место и  сваку школу  у ковинској општини. У даљем тексту моћи ћете да прочитате само неке од занимљивих чињеница.

  • У ковинском срезу 1920. године било је укупно 18 државних школа, на наставним језицима: српски, немачки,  румунски и   мађарски.
  • Четвртак је за учитеље и ученике у Баваништу био увек проблематичан дан. Наиме, тог дана је у овом месту био пијачан дан и наставници су се жалили да зато велики број ученика тог дана не долази у школу. Али, ни поједнини учитељи нису долазили четвртком на посао. Веома је дуго трајала „борба“ учитеља и ученика са просветним властима, где су победу однеле просветне власти које су одлучиле да четвртак треба да буде наставни дан.
  • Највећи број ученика долазило је из породица земљорадника, надничара, служитеља, док је много мање било породица занатлија, трговаца, свештеника, државних и општинских чиновника.
  • У Баваништу је постојала државна Школа за домаћице. Школа се налазила недалеко од самог села. Школа је имала и интернат,  своју  економију, двориште. Занимљивост је да ниједна ученица није била из ковисног среза, већ су ученице долазиле из социјално и економски неразвијених делова наше земље.
  • Грађанска школа у Ковину је била смештена у згради днашње основне школе „Јован Јовановић Змај“. Касније је за ову школу сазидана друга зграда.

И за крај, желимо да захвалимо Туристичкој организацији Ковин на позиву и гостопримству. Такође, захвалност за ову презентацију дугујемо и предавачу, Николи Конеском. Још бисмо желели  и да пренесемо његову молбу, да уколико неко поседује фотографије било које школе из наше општине, да овог младог научника обавести и исте проследи зарад неких будућих радова.

Тијана Барбуловић

 

Архива чланака