Међународни дан менталног здравља обележава се широм планете 10. октобра сваке године са циљем повећања свести људи о овом често занемареном, а веома важном аспекту здравља.

Зашто је важно разговарати са адолесцентима о менталном здрављу? Познато је да су промене расположења код адолесцената честе и уобичајене, као и да већина адолесцената има позитивно ментално здравље. Међутим, истраживања показују да 1 од 5 адолесцената у неком тренутку има озбиљан поремећај менталног здравља, као што је депресија или анксиозни поремећај. Депресија је најчешћи поремећај менталног здравља који, према неким истраживањима, погађа сваког осмог адолесцента. Поремећаји менталног здравља, као и употреба психоактивних супстанци, представљају главне факторе ризика за самоубиство. А самоубиство је други водећи узрок смрти међу младима.

Промовисање важности менталног здравља и бриге о менталном здрављу може спречити појаву проблема, а код адолесцената који проблем већ имају, рана интервенција и лечење могу смањити утицај проблема. Ментална болест спречава особу да оствари све своје потенцијале, да буде задовољна собом, осујећује њено функционисање у свим важним областима живота. Људима који имају ментални проблем подршка је преко потребна, а често изостаје.

Због свега наведеног, одлучили смо да у овој школској години посветимо више пажње менталном здрављу. Ученице четвртог разреда одељења туристички техничар Маја Попашила, Теодора Голубовић, Лаура Келча и Марија Киш, одржале су час посвећен менталном здрављу, а посебно утицају друштвених  мрежа на ментално здравље младих, за ученике и наставнике наше школе.

Надамо се да смо успели да истакнемо колико је важно чувати ментално здравље и реаговати ако постоји сумња да неко нама близак или ми сами имамо проблем, јер имати проблем није знак слабости.


mz2023 10 26 200426

Преузми презентацију


Драгана Љубојевић

Архива чланака