Вршњачка едукација и превенција на тему „Трговина људима“ у организацији Црвеног крста

У петак 17. марта наша школа је у сарадњи са Црвеним крстом организовала предавање на тему „Трговина људима“, познатија још и као „Trafficking“. Ученицима је овј глобални феномен који погађа све земље, представљен од стране својих вршњака, који су активисти и едукатори у Црвеном крсту, Ковин. Они су на њима својсвен и близак начин упознали своје вршњаке кроз презентацију, видео записе и разговор.

У циљу одређивања појма трговине људима, вршњаци едукатори су  кроз дискусију са ученицима истакли:

  • да је трговина људима облик криминала који се може одвијати унутар једне или више држава;
  • да је крајњи циљ трговине људима експлоатација, тј. искоришћавање жртава (експлоатација жртава чини ову криминалну активности једном од три најисплативије поред трговине наркотицима и илегалне трговине оружјем);
  • да се у процесу трговине људима могу уочити три фазе:

› врбовање жртве (регрутовање, намамљивање)
› транспорт
› експлоатација жртве

  • да су жртве трговине људима обесправљене, стављене у положај сличан ропству – немају контролу над својим животом, живе у условима принуде и страха, без слободе кретања и избора, одузета су им документа и сл.;
  • да трговци људима користе превару, насиље и експлоатацију, третирају људе као робу која је у њиховом власништву и противправно остварују огромну материјалну корист.

Трговина људима представља један од најтежих облика кршења људских права, па је и ова вршњачка интеракција имала исход  упознавања и упозоравања ученика на актуелан проблем и изазов савременог друштва, јер жртва може бити свако.  Овo едукативно предавање је само једна од активности које реализују Тим за заштиту ученика и Ученички парламент наше школе.

 

Тим за заштиту ученика

Архива чланака