Данас је обележен „Дана планете Земље“ у нашој школи

Сваке године 22. априла ђаци Средње стручне школе „Васа Пелагић“ у Ковину образовни профил цвећар-вртлар обележавају Дан планете Земље.

Циљ је подизање свести  целокупне друштвене заједнице о очувања природе.

 Данашњи дан се од 1970. године у целом свету обележава као Међународни дан наше планете. Обележавање овог дана иницирао је амерички сенатор Гајролд Нелсон. Значај обележавања тог датума је упозорење на опасности које прете животу на Земљи, екосистемима и урбаним зонама, услед развоја индустрије, повећане потрошње енергије, глобалног загревања и климатских промена, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и тако смањила негативан утицај на животну средину.

Стручњаци упозоравају да је велики број биљних и животињских врста широм света пред изумирањем, што озбиљно доводи до нарушавања читавог екосистема и биолошке разноврсности. Као кључне узроке изумирања врста, биолози наводе уништавање станишта људском активношћу, неконтролисаном експлоатацијом свих извора Земље и њеног биљног и животињског света као и загађењем животне средине.

Јелена Стојановић

 

 

Архива чланака