У четвртак 10. новембра са почетком у 11 сати, на Војничком гробљу у Ковину, свечаном церемонијом крај споменика Мира и разумевања, обележена је 98-годишњица ослобођења Ковина у Првом светском рату и 101. година од страдања ратника из редова српске, аустро-угарске и немачке војске, који су у борбама за Смедерево преминули 1915. године у болници Црвеног крста у Ковину.

Церемонија на Војничком гробљу почела је опелом страдалницима, а затим се присутнима обратила и председница општине Сања Петровић. Након тога, делегације и грађани положили су венце и цвеће.

Професори наше школе: Срђан Ђан, Душан Симић и Венера Арсенов-Бојовић присуствовали су обележавању значајног датума из историје Ковина, на локацији која је одлуком Владе Србије проглашена знаменитим местом. Крај 60 хумки стрaдалника, традиционално су стајали и ђаци наше школе са положеним цвећем.

Тиме показујемо да историја чини саставни део живота свакога од нас, учи нас много чему, и да не смемо заборавити историју, пре свега страдање нашег народа.

Душан Симић, професор

Архива чланака