Актив професора српског језика и књижевности присуствовао је тродневном семинару који је организовало Друштво за српски језик и књижевност Србије и Филолошки факултет Универзитета у Београду. Семинар је одржан 11, 12. и 13. фебруара, а полазници семинара имали су прилике да присуствују пленарним излагањима у преподневном делу, а у послеподневном делу у раду у секцијама.

Првог дана издвојило се предавање академика Предрага Пипера на тему Српски језик између великих и малих језика; погледали смо представу Коштана Боре Станковића Омладинског позоришта Техничке школе Смедерево; интересантну радионицу о синонимији и антонимији у настави.

Другог дана издвојило се предавање професора др Мила Ломпара који својим наступом увек плени, био је и остао омиљен међу бившим и садашњим студентима. Професор Ломпар је излагао о идеји ништавила у Стеријиној и Сарајлијиној поезији. Приређен је и разговор са писцем, овог пута је то био Владан Матијевић. Разговор је водио проф. др Михајло Пантић на себи својствен, духовит начин. Радионица Писмени задатак – употребљив у животу? окупила је многе колеге, од ове теме очекивали смо нешто више, другачије, али подсетили смо се писања, формалног писма у настави.

Последњег, трећег дана, на почетку је о језичком корпусу и аспектима језика говорио академик Александар Костић, затим проф. др Зорица Несторовић о разлозима који су Бору Станковића подстакли на писање драма. Преглед српског романа у 2015. години представио је проф. др Михајло Пантић. Хиперпродукција романа и аутора је изузетно изражена последњих десетак година и читалац је, филмски речено, у немогућој мисији да у мноштву пронађе и препозна уметничку и трајну вредност једног дела. Уследило је и затварање семинара и издавање сертификата.

Ове дане искористили смо за учење, подсећање, дружење, размену искустава, али и за обилазак изложби у београдским галеријама. Најлепше смо се провели у Кући легата у Кнез Михаиловој улици, где је поставка радова и једног од најчувенијих надреалиста Салвадора Далија.

Можемо рећи да смо задовољни програмом и својим учешћем и радом, али и да би требало да се више оглашавамо, пишемо о својим часовима и свему ономе што радимо у свим ковинским школама јер то радимо одлично. Чекају нас такмичења из српског језика и књижевности, па до те прилике и новог дружења. Свим колегама ВЕЛИКИ ПОЗДРАВ!

Маша Вулетић

Архива чланака