satznp

wwf Акција Сат за нашу планету одржаће се девети пут у свету, а седми пут у Србији 28. марта 2015. годинеу организацији Светског фонда за природу.

Светски фонд за природу (WWF - World Wildlife Found For Nature) једна је од највећих организација на свету која се бави заштитом природе. Мисија Светског фонда за природу је да заустави уништавање животне средине, сачува разноврсност живог света, смањи загађење и претерану потрошњу природних ресурса.

Градови широм света угасиће у 20:30 часова светла на сат времена како би на тај начин скренули пажњу на последице прекомерне потрошње природних ресурса. Наша школа и ове године прикључиће се акцији гашењем расвете.

Све је започело у Аустралији још 2006. године. Град Сиднеј одлучио је да покаже своју подршку у борби против климатских промена у првој акцији Сат за нашу планету. Одзив је био неочекивано велики. Већ марта 2007. године 2,2 милиона људи и више од 2000 предузећа у Сиднеју угасило је светла на сат времена. Током 2008. године планирано је да се акција прошири и на друге градове у Аустралији. Међутим, за кратко време више од 35 земаља и 400 градова широм света прикључило се акцији. Постало је јасно да су последице климатских промена заједнички проблем који се мора решавати на глобалном нивоу. Прошле године у акцију се укључило преко 2 милијарде људи из 162 земље.

Ове године акција се организује под слоганом Промени климатске промене.

Клима на планети Земљи одувек се мењала. Све до почетка индустријске револуције, клима се мењала као резултат промена природних околности. Данас се термин климатске промене користи када се говори о променама климе насталим као резултат човекових активности, а које се догађају од почетка 20-тог века. Просечна температура на Земљи данас је за 0,8 степени виша него што је била пре индустријске револуције. Глобално загревање одн. пораст температуре на Земљи последица је масовног коришћења фосилних горива и гомилања угљен-диоксида у атмосфери. Дешава се појачани ефекат „стаклне баште“.

Шта је ефекат стаклене баште?

Сунце загрева нашу планету својим зрацима који кроз атмосферу стижу до површине наше планете. На тај начин површина Земље се загрева, а затим и сама зрачи топлоту назад у атмосферу. Гасови који као изолатор задржавају ту топлоту су гасови ефекта „стаклене баште“. Када они не би постојали, темепература на површини Земље била би око 30 степени нижа него што је сада, па би живот какав постоји сада био немогућ. Међутим, људи данас прозводе превише ових гасова који онда апсорбују све више топлоте и све више загревају Земљу. Ако би се смањио обим сагоревања фосилних горива успорило/зауставило сечење шума, највероватније би се смањила и количина гасова стаклене баште око Земље.

Глобално загревање и климатске промене више се не могу зауставити, али се може утицати на јачину ових промена.

Позивање на једносатно гашење светала и електричних уређаја има циљ да скрене пажњу на потребу рационалног коришћења природних ресурса и ублажавање климатских промена. Како бисмо сачували нашу планету, важан је мали свакодневни допринос свакога од нас. Прикључите се акцији Сат за нашу планету!

Драгана Љубојевић

Архива чланака