Матуранти Средње стручне школе „Васа Пелагић“ Ковин били су у петак, 9. маја на студијском путовању по општини Ковин.
Студијско путовање о туристичким потенцијалима општине за туристичке техничаре Школа организује сваке године.
У пратњи организаторке путовања, професорке Весне Ковач, директора школе Игора Тришића и професорке Живане Крејић наши матуранти посетили су  туристичке локације у општини.
Путовање је почело посетом специјалном резервату природе „Делиблатска пешчара“.
У Едукативном центру „Чардак“ који припада шумском газдинству „Банат“, пословођа ловства у Шумској управи Ковин Радиша Антонијев и шеф Шумске управе Слободан Радојевић говорили су туристичким техничарима о активностима и смештајним капацитетима центра.
Матуранти и професори посетили су споменик подигнут у сећање на 430 Јевреја и Рома стрељаних 1941. године, а након тога у насељу „Чардак“ прошетали Стазом здравља дугом 3 километара.

Пре пута за Скореновац, ученици су обишли и специјални резерват природе у Делиблату, језеро „Краљевац“.
Туристички техничари ручали су у ресторану „Дани“ у Скореновцу. Кувари наше школе су за своје школске другове припремили гулаш, док су их конобари услуживали.
Власник ресторана Ерне Дани говорио је гостима о сеоском туризмуу Скореновцуи рекао да у посету овом селу  долазеуглавном странци,  највише Мађари, Румуни и Словенаци који путују Дунавском туром која пролази кроз Скореновац.
Туристички техничари су након ручка у ресторану играли билијар, стони фудбал и пикадо и обишли сувенирицу која се налази у оквиру ресторана.
Из ресторана „Дани“, студијско путовање је настављено у Етно кући у Скореновцу, направљеној 2011. године. Матурантима су приказане 3 мађарске ношње и тзв. „чиста соба“ (спаваћа), као и музеј у којем се налазе сакупљeни стари алати из села.
Последња станица у оквиру судијског путовања била је Стари мост у Плочици. Мост са три лука који је још у 18. веку саградила Марија Терезија данас није у функцији, а некада је испод њега  пролазила река Поњавица и био је део старог пута Плочица-Ковин.

Весна Ковач

 

Архива чланака