На данашњи дан 15.септембра обележава се Дан заставе као Дан српског јединства, слободе и националне заставе. Датум за најновији државни празник одабран је у знак сећања на пробој Солунског фронта 1918.године у Првом светском рату и обележава се као радни дан. Пробој Солунског фронта једно је од кључних датума Првог светског рата, јер представља велики дан у националној историји који досада није обележаван на посебан начин. Одабран је као општи српски празник који неће бити везан само за Србију, већ и за све Србе на простору бивше Југославије и у дијаспори.

Дан српског јединства, слободе и националне заставе као празник је уведен прошле године на заседању Високог савета за сарадњу Србије и Републике Српске у Београду, али због пандемије корона вируса није уприличена прослава. Циљ да се утемељи  празник  Дан заставе као Дан српског јединства, слободе и националне заставе јесте да мотивишемо све наше грађане где год живели, Србе из свих крајева, да тога дана истакну нашу заставу која је једна од симбола Срба.Не заборавимо ко смо и одакле потичемо то је најважнија срж наше националне припадности.

Чувајмо наша сећања на све Србе који су се часном борбом истакли и који су и када је било најтеже носили и истицали један од најважнијих симбола нашу српску заставу. Зато наставимо традицију коју су нам оставили наши предци и нека се на данашњи дан сваке следеће године почевши од данас, на сваком месту, где се налази Србин, било да је то Србија, територија бивше Југославије или дијаспора, вијори наша српска застава.

Архива чланака