Државни празник – Дан примирја у Првом светском рату

Дан Примирја у Првом светском рату обележава се сваке године 11.новембра у знак сећања на примирје потписано између савезника и Немачке, које је означило уједно прекид непријатељства и крај рата.

Примирје између Немачке и савезника потписано је 11.11.1918.године у 11 часова у железничком вагону у Компијењу у Француској. Овај датум проглашен је као национални празник у многим савезничким државама, док се у Републици Србији прославља од 2012.године. Пре тога се обележавао на првим часовима у основним и средњим школама у Србији од 2005.године.

Наталијина рамонда је симбол државног празника са дивним значењем.  Наталијина рамонда је цвет који расте у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмачкалан и овај цвет је угрожена врста у Србији. Симболика Наталијине рамонде је вишеструка – због њеног станишта, и због имена – цвет је назван по краљици Наталији Обреновић, познат и као цвет феникс – чак и када се потпуно осуши, ако се залије, Наталијина рамонда може оживети, као што је, из пепела Првог светског рата, васкрсла српска држава. Има ли лепше симболике – цвет који расте само на нашим просторима, опстаје већ милионима година, жив је и када је на око мртав.  У амблему се поред цвета, појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета који увек живи као и наше сећање на пале борце у Првом светском рату.

natramon

У знак сећања и да не заборавимо наше корене и оне који су свој живот дали за своју отаџбину чувајмо успомену на Дан примирја у Првом светском рату.

Архива чланака