Угледни час: "Мултимедијалне технологије будућности"

18. децембра 2018. године, наставник рачунарства и информатике Саша Петровић одржао је угледни час под називом "Мултимедијалне технологије будућности".

Циљ часа био је упознавање ученика са мултимедијалним технологијама које нас очекују у блиској будућности, као и употреба софтвера за проширену стварност.

Проширена стварност (енглески: Augmenteд Reality, скраћено: AR) представља технологију која у реалном времену информације из стварног света комбинује са рачунарски генерисаним сликама и садржајем и тако обједињене их приказује на екрану рачунара или мобилног телефона. Тиме се корисниково виђење света проширује додатним информацијама.
Ово је релативно нова технологија која се најчешће користи у промотивне сврхе (прим. софтвер за тродимензионални приказ Тојота аутомобила) и у виду забавног софтвера. Највећи број АR апликација креиран је за мобилне телефоне са Андроид и iOS оперативним системом.
Веома је тешко речима описати како изгледа примена ове технологије - корисник потпуни увид у ову технологију стиче искључиво њеном употребом тј. личним искуством.
Употребом ове технологије током часа, ученици Iтхт и Iрмпт одељења стекли су увид у технологију која је још увек у развују, али која ће се за кратко време и у великој мери комерцијализовати.

Часу су присуствовали следећи наставници: Драгана Љубојевић, Мијаило Кулезић, Срђан Ђан, Оливера Милер Здравковић, Драгана Анђелковић Манић, Јелена Стојановић, Жељка Петровић, Татјана Јокић и Ивана Шалипур.

Архива чланака