Обележавање Дана ослобођења Ковина у Првом светском рату

Општина Ковин у сарадњи са Удружењем потомака ратника ослободилачких ратова Србије 1912-1918. године и поштоваоци Ковина, обележили су 100. годишњицу ослобађања Ковина у I светском рату у петак 09.11.2018. године.

Представници Владе Републике Србије, АП Војводине, Војске Србије, амбасаде земаља чији су војници сахрањени на ковинском гробљу, Завод за заштиту споменика, свештенство, школе и друге организације из локалне заједнице положиле су венце крај спомен-обележја Мира разумевања као и на споменик интернирцима и војницима страдалим у пожару у транзитном логору Свилара.

 Као и ранијих година ученици, наше школе су својим присуством и учествовањем у програму одали почаст сојим храбрим прецима. Нашу школу су представљали ученици рецитаторске секције наставнице Марија Станисављев као и ученици пољоприврдног смера који су положили цвеће на гробове палих бораца заједно са својим наставницима Јеленом Стојановић и Ђан Срђаном. Свесни слободе које су им прадедови оставили у аманет, наши ученици Вања Коцић, Александра Бијелић и Анастасија Шајн говорили су стихове Милутина Бојића и Десанке Максимовић.

Речи великих песника подсетили су нас на пале жртве, али и на потребу да се чешће сетимо предака који су се борили за нашу слободу. Слава им.

 

Јелена Стојановић

Архива чланака